Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Μελαμψές φυλές, κοντοπόδαρες..


   Στο ερώτημα "Τι φταίει για αυτήν την κρίση;" οι απαντήσεις είναι πολλές και διαφέρουν. Άλλος θα τα φορτώσει στον καπιταλισμό και την κερδοσκοπία των αγορών, άλλος στην Ε.Ε που μας πούλησε, άλλος σ' εκείνους που θέλουν τα -άφαντα μέχρι στιγμής- πετρέλαια μας, άλλος στους μασόνους, άλλους στους πολιτικούς -συνήθως ταυτίζονται τα δύο τελευταία-, άλλος στους Έλληνες που είμαστε τεμπέληδες και "μαζί τα φάγαμε", άλλος στους μετανάστες, άλλους στην αστυνομία κι άλλος στους δημοσιογράφους.  Την ομοιότητα μεταξύ των απόψεων και των κωλοτρυπίδων όλοι τη γνωρίζουμε, δεν χρειάζεται επανάληψη. 

  Εγώ πάντως, πιστεύω πως πρώτα σαπίσαμε από μέσα, σα κοινωνία και εν τέλει φάνηκε στα οικονομικά, γιατί δεν γινόταν πια αλλιώς.  Απαρνηθήκαμε τους εαυτούς μας για κάτι που μας μοσχοπουλήσανε για καλύτερο. Και μεις μασήσαμε και τώρα κλαίμε. 
  Όχι καλή μου Ψωροκώσταινα, δε σε βάλανε στο μάτι απ' τη μανία τους να καταστρέψουν τον αρχαίο σου πολιτισμό ή να σε δώσουν στους Τούρκους. Ένας ακόμα αριθμός σε διαγράμματα πωλήσεων και στατιστικών είσαι. Καταναλώνεις; Τους αρέσεις. Δεν μπορείς να καταναλώσεις; Έχεις πρόβλημα, δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις, οπότε σε χτυπούν και κερδοσκοπούν σε βάρος σου. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για σένα Ψωροκώσταινα καημένη, ισχύει για όλο τον ευρωπαϊκό νότο, κι έπεται η συνέχεια.

  Το θέμα είναι, τι είναι τελικά μια χώρα, και στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα;  Μην είν' οι κάμποι; . Μην είναι τ΄ άσπαρτα ψηλά βουνά; Μην είναι η αξιολόγηση της Moody's και της Standard & Poor's; Μπα. Οι κάτοικοι της είναι. Οι πολυσυζητημένοι Έλληνες, Αχαιοί, Αργείοι, Δαναοί, Γρεκοί, Γιουνάν εν πάση περιπτώσει. Οι Έλληνες που έχασαν την ταυτότητά που τους συνέδεε με το παρελθόν τους. Κι όταν χάσεις το παρελθόν σου, πώς να χτίσεις το παρόν; Με ποιες αξίες και ιδανικά; 

Αφού σε έπεισαν ότι όλη η λαϊκή σου παράδοση είναι ντεμοντέ (σε άπταιστα ελληνικά), σου πούλησαν νέα, έτοιμη, μέσα από διαφημίσεις για ουίσκι και lifestyle εκπομπές. Ήταν βέβαια κομμένη και ραμμένη στα υπερκαταναλωτικά μέτρα που τους βολεύουν, αλλά ποιος το είδε και δεν το ομολόγησε; 

  Κι έτσι κλείσαμε τις πόρτες μας στον Τσιτσάνη, το Μπιθικώτση και τον Μ. Θεοδωράκη για να τις ανοίξουμε στον Κιάμο, τον Πλούταρχο -τον "γνωστό", όχι φυσικά τον αρχαίο ημών πρόγονο- και τη Rihanna. Φτύσαμε τον λαϊκό "ήρωα" Ν. Ξανθόπουλο και το υπόλοιπο συνάφι γιατί δεν ήταν αρκετά ποιοτικός για το λαό μας, ενώ παράλληλα χρόνια τώρα κάθε απόγευμα βλέπουμε ξενέρωτα δράματα τύπου "Γιάγκου Δράκου" (τώρα και στα τούρκικα, αφού μάθαμε την ελληνικήν). Κολλήσαμε στους τοίχους, τυπώσαμε σε μπλούζες και εσώρουχα τον Τσε Γκεβάρα και μετά εκλέξαμε τον Καρατζαφέρη, τον Ψωμιάδη και τον Παπανδρέου (και κάθε άλλο "Παπανδρέου). 
Ε, μπράβο μας, και εις ανώτερα. 

Το θέμα δεν είναι να γίνουμε σαν τους προγόνους μας. Το θέμα είναι να γίνουμε καλύτεροι, όπως προστάζει η εξέλιξη των κοινωνιών. Να γίνουμε όμως καλύτεροι ΈΛΛΗΝΕΣ. Όχι δήθεν Ευρωπαίοι, όχι Αμερικανάκια ή Σοβιετικοί. Και δεν το λέω εθνικιστικά. Δεν είμαι εθνικίστρια. Άλλο ο εθνικισμός, κι άλλο η εθνική ταυτότητα. 

Δεν ξέρω αν μοιάζει με άρθρο ή με ακατανόητο παραλλήρημα. Σκέψεις ανοργάνωτες είναι. Ώρα να τις κλείσω λοιπόν, με κάτι σχετικό που είπε πριν λίγο καιρό ο ηθοποιός Κ. Αρζόγλου σε μια συζήτηση για τους νεοΈλληνες. 

"Οι Έλληνες τις τελευταίες δεκαετίες ζουν σαν Ευρωπαίοι, καταναλώνουν σαν Αμερικάνοι κι έτσι και τους πεις και τίποτα για την Ελλάδα γίνονται Τούρκοι."

Σας θυμίζει κάτι; 
Εμένα πολλά.

Καλό σας απόγευμα.




2 σχόλια:

  1. Πες τα πες τα!
    Με εκφράζει το κείμενο σου και χαίρομαι που επιτέλους είμαι σε θέση να διαβάσω κάτι δικό σου, και να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι είναι υπέροχο.
    Πράγματι , η μόνη στιγμή που θυμόμαστε την πολιτισμική μας ταυτότητα είναι μόλις μας προσβάλουν , και τότε ξεθάβουμε τις γνώσεις ιστορίας δημοτικού που παπαγαλίσαμε και απαντάμε ως προγονόπληκτοι που "υπερασπίζονται την πατρίδα τους"...Περιττό να πω πόσο συμφωνώ με κάθε πρότασή σου.Μα με ΚΑΘΕ όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Ειρήνη. Παρακαλώ επικοινώνησε μαζί μου στο monsterinside8@gmail.com καθώς έχω να σου προτείνω κάτι.

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή